25 Eylül 2021 - Cumartesi

SEÇER, AYRIMCILIĞI KALDIRDI

Yazar - Yakup Boncuk
Okuma Süresi: 5 dk.
Yakup Boncuk

Yakup Boncuk

-
Google News

Üniversitede öğrenim gören öğrencilerin cansuyudur BURS!

Ancak düne kadar belediyeler üniversiteye adım atan öğrencilere eşit haklarla ve ayrım yapmadan burs imkanı sağlamıyordu. Bunu Mersin Büyükşehir Belediyesi kaldırdı, herkese eşit imkan sundu. Bu nedenle başkan Vahap Seçer’e teşekkür ediyorum..

Bölgemizde ise Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus dahil diğer ilçeleri de içine alarak üniversite öğrencilerine karşılıksız burs imkanı sağlayarak ailelere büyük bir katkı sağlamış oluyor. Büyükşehir Belediye Başkanı  Tarsuslu hemşehrimiz Vahap Seçer’in  eğitime  büyük önem verdiği bilinen bir gerçek.  Eğitim alanında yapılan hizmetlerden öğrenim yardımları konusundaki değişiklik beni ziyadesiyle memnun etti. Daha önceki yıllarda üniversitede 3 öğrenci okutmuş bir veli olarak o yaşanan zorlukları ve sıkıntıları iyi bilen biriyim.

O yıllarda aklıma takılan bir konu vardı.   Belediyeler, tabiî ki bizim Mersin Büyükşehir Belediyesi de aynı şekilde 4 yıllık üniversite kazanan öğrencilere sadece ilk yıl  burs veriyordu. 2 yıllık  fakülte yada Meslek Yüksek Okulu kazanan öğrenciler bu imkandan yararlanamıyordu.

Yani Lisans ve önlisans öğrencileri arasında bir ayrım söz konusu idi. Ben bunu doğru bulmuyordum. Çünkü Üniversite öğrenimi görmeye hak kazanmış bir öğrenci, ister 2 yıl, ister 4 yıl, isterse 5-6 yıllık eğitim dönemi  görecek olsa da zaten ilk yıllığına yani bir yıl bu burstan yararlanıyordu. O halde lisans öğrencisi yada ön lisans öğrencisi diye bir ayrım olmamalıydı.

Önceki gün  Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosundan e maillerimize düşen bir haberi okuyunca o kadar sevindim ki.. Bir üniversiteli öğrenci babası olarak bu yıl benim kızım burstan yararlanamayacak olsa da, diğer öğrenciler adına, onların anne ve babaları adına sevindim. Mersin Büyükşehir Belediyesinin bu yıl ilk kez  uygulayacağı ayrımsız  ve eşit sistem sayesinde birçok aile derin nefes alacak. Daha önce lisans öğrencilerden ilk yıl Üniversiteye gidenler yararlanırken, bu yıl ön lisans bölümlerine girmeye hak kazanmış öğrenciler de  belediyenin burs imkanından faydalanabilecek. Bu nedenle  Eğitim döneminin ilk yılını kapsayan ve 500 lira olarak belirlenen öğrenim yardımının başvurularının başladığı duyuruluyordu..

Tarsus’lu öğrenciler dahil  Mersin bölgesinde yaşayan tüm  öğrencilerin ön lisans eğitimine başladıkları şehir fark etmeksizin anne veya babasının Mersin’de ikamet etmesi şartıyla  yardımlar yapılacak.

Yatırılan tutarlar, öğrencilere eğitim giderleri için can suyu olacak. Yine belediye basın bürosundan verilen bilgide yardımlardan yararlanmak isteyen öğrencilerin, 5 Kasım’a kadar başvurularını www.mersin.bel.tr veya Teksin mobil üzerinden yapmaları ve ikametlerine en yakın Mersin Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezine evraklarını teslim etmeleri gerektiği bildirildi.

Öğrenciler, Alo 185 Teksin Mersin Çağrı Merkezi’ni arayarak da detaylı bilgi alabilecek.Üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini kazanan öğrencilerin beklediği öğrenim yardımı kararı, Mersin Büyükşehir Meclisi’nden oy birliği ile geçmişti. Bu kararın çıkmasında başta Başkan  Vahap Seçer olmak üzere tüm belediye meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Başkan Seçer, geçen yıl da ön lisans öğrencilerine burs vermek istediklerini fakat bütçe olmadığı için gerçekleştiremediklerini belirtmekte..Öğrenim yardımından, devlet okullarının iki yıllık bir bölümünü  kazanmış, Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yerleşik vakıf (özel) üniversitelerini tam burslu kazanmış, anne ya da babası Mersin sınırları içinde ikamet edenler ve kazandığı okula kaydını yaptıran öğrenciler yararlanabilecek. Şehit ve gazi çocuklarının belgelerini ibraz etmeleri halinde bursluluk oranı aranmayacak. Kayıt için öğrencilerden, 2021 yılı YKS yerleştirme sonucu, okula kaydını yaptırdığına dair okuldan veya e-Devlet üzerinden alınan ‘öğrenci belgesi’, anne veya babasının Mersin’de ikamet ettiğini gösterir ‘ikametgâh belgesi’ isteniyor.  Bu karar tüm üniversite öğrencilerimize ve ailelerine hayırlı uğurlu olsun. 

Alkışlanacak kararı alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanına ve Meclis üyelerine teşekkür ediyorum..

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.