14 Eylül 2021 - Salı

YEREL TEKNOLOJİ!

Yazar - Bayram AKMEŞE
Okuma Süresi: 3 dk.
Bayram AKMEŞE

Bayram AKMEŞE

-
Google News

Günümüzde devletlerin azımsanmayacak bir bölümü gelişen teknolojiye uygun olarak vatandaşlarının birtakım iş ve işlemleri için elektronik çözümler sunarak hızlı bir şekilde işlemlerin gerçekleştirilmesine olanak sağladığı görülmektedir.

 Ülkemizde de 2006 yılında projesine başlanan ve 2008 yılında kamuoyuna tanıtılan "e-Devlet" uygulaması bugün 800'den fazla kamu kurum ve kuruluşunu bünyesine dahil ederek yaklaşık 56 milyon vatandaşa hizmet vermektedir. Proje, teknolojiye paralel geliştirilerek akıllı telefonlara uygun sürümleri de yayınlanarak vatandaşlık hizmetleri adeta ceplerimize kadar ulaştırılmaktadır.

Gerçekten de e-Devlet, vatandaş için çok büyük zaman ve enerji tasarrufu sağladığı gibi işlemlerinde hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasına olanak sağlıyor. Ayrıca şunu da belirtelim, proje artık Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi uhdesinde devam etmekte. Şimdi merkezde bu güzel gelişmeleri görünce ister istemez gözler yerele doğru kaymakta.

Devletten ayrı olarak belediyelerden de sunduğu hizmetler için böyle bir proje görmek hiç fena olmayacaktır. Malum olduğu üzere belediyeler şehir içi ulaştırma, cenaze, peyzaj, imar gibi bir çok hizmet sunmakta. Ancak hizmetlerin etkili ve verimli bir şekilde vatandaşa ulaştırılmasında yahut vatandaşın zamanında ve hizmete kolay erişebilirlik noktasında zaman zaman güçlük çektiği görülmektedir.

Tüm bunlara binaen belediyelerinde yerel hizmetleri vatandaşa en kolay şekilde sunabilmesi için teknolojiyi yakalaması önem arz etmekte.

Örneğin teknolojiyi yakalayanlardan biri olan Mersin Büyükşehir Belediyesi "TeksinMersin" uygulaması ile bu alanda en kapsamlı ve en güzel emsallerden birini sergileyen belediyelerden.

Özellikle Teksin uygulamasının akıllı telefonlara özel olarak geliştirilmesi vatandaş için hizmetlere ulaşmada büyük kolaylık sağlamakta. Uygulamaya baktığımızda yalnızca belediyenin değil iştiraklerininde hizmetlerinin olduğunu görüyoruz.

Ayrıca kentle ilgili lokasyonlar, nöbetçi eczaneler, etkinlikler, duyurular ve daha birçok husus uygulama bünyesinde vatandaşa sunulmakta. Uygulamada 'talep ve şikayet' ile 'WhatsApp Destek' bölümünün yer aldığını da belirtelim. Üstelik bu bölümlerde yapılan başvurulara anında dönüş yapılmakta ve başvurular genellikle üç iş günü içerisinde sonuçlanmakta.

 Her iki projeye baktığımızda uzman bir ekibin ürünü olduğu, geniş bir perspektifle uzun vadeli olarak hazırlandığı, vatandaşa yönelik kolay ve kesin çözümler içerdiği ortada. Ancak konu yerel olunca biraz daha sosyolojik araştırma ve anket yapılarak daha spesifik çözümler sunulabilir.

Belediyeciliğe, siyasetten önce vatandaşa hizmet götürme gözüyle bakan her belediyenin e-Devlet ve Teksin'i örnek alması önem arz etmekte, özellikle teknolojinin ceplerde olduğu bu zamanda.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları