16 Haziran 2022 - Perşembe

SEÇİMLERE 1 YIL KALA!

Yazar - Bayram AKMEŞE
Okuma Süresi: 4 dk.
Bayram AKMEŞE

Bayram AKMEŞE

-
Google News

Türkiye'de 2023 genel seçimlerine artık neredeyse 1 yıl kaldı.

Siyasi parti liderleri de buna bağlı olarak adaylıklarını kamuoyuna açıklamaya başladı ve yakın zamanda da vaadlerini sıralamaya başlayacaklar.

Geçtiğimiz günlerde sn. Cumhurbaşkanı Cumhur İttifakı'nın adayının kendisi olduğunu açıkladı. Bugünde Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan'da partisinin Cumhurbaşkanı adayı olduğunu Haberler.com Genel Yayın Yönetmeni Av. Bedia Teymur'la paylaşarak kamuoyuna açıklamış oldu.

Akabinde seçimlerin ikinci tura kalması durumunda başka bir adaya veya ittifaka destek vermeyeceklerini, kimsenin vebaline ortak olmayacaklarını ve sandığa gitmeyeceklerini ifade etti.

Ancak bu açıklamalarda başkanlık seçimlerini mi yoksa başkanlıkla birlikte milletvekili seçimlerini de mi kastettiği bir muamma. Bu muammanın gölgesinde şu hususa dikkat çekmek istiyorum. Sn. Erbakan yakın zamanda yaptığı bir açıklamada "seçimlerin ikinci tura kalması durumunda Kılıçdaroğlu'na karşı kitlemiz ve tabanımız açısından Tayyip Bey'i destekleriz" demişti. Hemen arkasından bugünkü açıklamalarına da paralel olarak "Kılıçdaroğlu ile Erdoğan ikinci tura kalırsa Erdoğan'ı destekleyeceğimizi söyledik ama başımıza gelmeyen kalmadı. Erdoğan'a destek olmayacağız" diyerek Cumhur İttifakı'na karşı taraflarını belirtmiş oldu.

Şimdi, bu açıklamalara baktığımızda akıllara Millet İttifakı'nın sır gibi sakladığı adaylarının sn. Kılıçdaroğlu olup olmadığı yahut Kılıçdaroğlu'nun henüz bilek güreşini kazanamadığı için aday olmayacağı mı, Yeniden Refah Partisi tabanının siyasi yelpezanin sağından ve muhafazakarlıktan uzaklaştığı mı veya Konya'da aldıkları tepkinin Gelecek Partisinden mi olduğu gibi sorular gelmekte. Daha da önemlisi Yeniden Refah Partisi 6'lı masanın +1'i mi oldu! Şu anda YRF'nin +0 olduğu kesin ancak seçimler yaklaşıp ortalık kızışınca ne olduğunu daha sarih bir şekilde görebileceğiz.

2023 genel seçimlerinin Türkiye'deki en kritik seçimlerden biri olacağına, bu seçimi de baltalamak isteyenlerin ve algı operasyonu yapanların içte de dışta da olacağını herkes bilmekte. Dahilden bir örnek verecek olursak daha bugün Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu "bir kişinin iki dönemden fazla Cumhurbaşkanı adayı olamayacağını ve buna göre de sn. Erdoğan'ın tekrar Cumhurbaşkanı adayı olamayacağını" söylemesi bunun çok açık ispatıdır.

Zaten Anayasanın 101 nci maddesinin ikinci fıkrası ve Anayasa Mahkemesi'nin bu husustaki içtihadı Karamollaoğlu'nun bu iddiasını asılsız çıkaracaktır. Çünkü ikinci dönemde Cumhurbaşkanı olan kişinin bir daha seçilmesi teorik olarak mümkün değildir. Ancak bu hususta bir boşluk vardır. İkinci dönem seçilen Cumhurbaşkanı Meclis'in seçimlerin yenilenmesi kararı alması durumunda tekrar aday olup seçilebilmektedir.

 Hal böyle iken seçmene yönelik gerçekleştirilen algıya karşı siyasi partilerin ve teşkilatlarının çok uyanık olması gerekmektedir. Çünkü dediğim gibi 2023 genel seçimleri Türkiye'nin kaderini tayin edecek en önemli seçimlerden biri olacağı aşikardır. Tıpkı 1950 seçimlerinde olduğu gibi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları