02 Ağustos 2021 - Pazartesi

Hançer kimin elinde!

Yazar - Bayram AKMEŞE
Okuma Süresi: 3 dk.
Bayram AKMEŞE

Bayram AKMEŞE

-
Google News

Ülkemizde altı gündür devam eden orman yangınları bazı bölgelerde henüz kontrol altına alınamadı.

Bodrum, Milas ve Alanya'da da başlayan yangın kırsal mahalleleri tehdit etmekte ve ülkemizin ciğerlerine de hançer saplamakta. Yoğun bir çalışma ile durum kontrol altına alınmaya çalışılırken yangın siyaset arenasına da sıçramış durumda.

Uçak ve helikopter başta olmak üzere çeşitli donanım yetersizliği gerekçesiyle hükûmete yüklenen muhalefet ve eldeki tüm imkanları seferber eden hükûmet tekrar karşı karşıya gelmiş durumda. Ayrıca 300'den fazla sabotaj ihbarının geldiğini de belirtelim. Yangınların çeşitli noktalarda başlama ve yayılma durumuna kuş bakışı baktığımızda sabotaj ihtimalinin yüksek olduğu görülmekte.

 Sistematik bir şekilde yangın başlıyor, yayılıyor ve ilerliyor. Kontrol altına alınmaya çalışılırken başka yerde yangın başlıyor ve durum müteselsilen devam ediyor.

Şimdi, ormanlarla ilgili ihtisas bakanlığı olan, yaklaşık 23 milyon hektar ormanı olan ve ayrıca anayasasında ormanlarla ilgili hükümleri bulunan bir ülkenin donanımının ve tedbirinin en yüksek olması gerekmektedir. Muhalefette zaten bu sebeple hükûmete yüklenmekte, bu durumu yönetsel güç zaafiyeti olarak değerlendirip eleştiri oklarını yöneltmekte.

Sn Kılıçdaroğlu "yangınlara karşı neden tutarlı politika üretemiyoruz" demişti. Evet, gerçekten sürdürülebilir ve esnek bir politika üretmemiz şart. Milli servetlerimizden biri olan ormanlarımız için personel ağının genişletilmesi, donanımın güçlendirilmesi, çeşitli kurumlara doğrudan müdahale etme yetkisinin verilmesi ve hatta yanan yerlerde ağaç cinsinin değiştirilmesi dahi düşünülmelidir.

Acil Eylem Planı vaka başlarken yahut başladıktan sonra bastırıcı değil, başlamadan önce önleyici olarak revize edilmeli ve bu doğrultuda hareket edilmelidir. Yangınların sebebi sabotaj/kundak ise istihbarat servisi ve diğer kolluk kuvvetlerinin de üzerinde durulması önem arz etmektedir.

Daha önce olduğu gibi bu kezde hançerin birilerinin elinde olduğu ve her zaman olduğu gibi bu kezde ciğerimize saplanmak istediği aşikardır. Dün ekonomi bugün orman yarın başka bir şey. Tedbirli olmakta fayda var.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları