02 Aralık 2021 - Perşembe

FAİZ KORİDORU

Yazar - Bayram AKMEŞE
Okuma Süresi: 3 dk.
Bayram AKMEŞE

Bayram AKMEŞE

-
Google News

Resmi Gazete'de az önce yayımlanan karara göre Hazine ve Maliye Bakanlığına bakan yardımcısı Nureddin Nebati atandı. Kararda Lütfi Elvan'ın görevden affını arz ettiği yani azlini istediği hususu yer aldı.

Bakanlıkta birtakım değişikliklerin olacağı zaten konuşuluyordu. Hatta İyi Partili Durmuş Yılmaz "bu gece resmi gazeteyi takip edin, bir şey olabilir" diyerek Hazine ve Maliye Bakanlığını işaret etmişti ama yanıldığını da itiraf etmişti zaten.

Şimdi makro ekonomik göstergelerin pozitif yönlü olduğu, maliye politikalarının son zamanlarda dikkatle uygulandığı, büyüme oranının tahmin edilen orana %95 olduğu bir durumda Hazine Bakanının görevden azlini istemesi yahut azlinin istenmesi akıllara "acaba alkışlamadığı için mi" sorusunu getiriyor.

Hatırlarsanız AK Parti'nin 17 Kasım'daki grup toplantısında sn. Cumhurbaşkanı "beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar kusura bakmasınlar. Bu yolda ben faizi savunanla beraber olamam, olmam" demişti.

Konuşmanın bu paragrafı esnasında grupta alkış sesleri yükselirken Lütfi Elvan'ın Cumhurbaşkanını alkışlamaması çok dikkat çekmişti. Yani Lütfi Bey faiz konusunda Cumhurbaşkanı ile aynı görüşte olmadığını açıkça ilan etmişti. Zaten birkaç gün sonra o tarihte bakan yardımcısı olan Nureddin Bey'in faiz indirimiyle ilgili atılan adımlara Twitter'dan verdiği destekten sonra halef olabileceği kulislerde tartışma konusu olmuştu.

Yine Mart ayında da Cumhurbaşkanının faiz konusundaki duruşuna karşın faiz indiriminden yana olmayan daha doğrusu imtina eden Naci Ağbal, Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu atanmıştı. Yani Bakanlık'taki bu değişiklikle de birlikte ekonomi yönetiminde faiz konusunda bir eşgüdüm sağlanmış oldu.

Uzun bir aradan sonra Türkiye'nin en önemli kurumlarından olan Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı sn. Cumhurbaşkanının tasavvur ettiği düşük faiz - faizsiz finans hedefine yönelik dönüşüm geçirerek yeni kadrolaşma hareketleri ile revize edilmiş oldu.

Seçimlerin de olağan zamanda yapılacağını her fırsatta yineleyen Hükûmet bu tabloya göre seçime kadar faizleri periyodik olarak indirecek. İndirmesine indirecek ama burada önemli olan genişletici para politikası ve maliye politikalarının zamanında uygulanması.

Gerçi dün 7 yıl aradan sonra Merkez Bankası genişletici politikayla piyasaya döviz arz etti ancak etkisi çok kısa süreli oldu. Düşük faizli sistemin tomurcukları çiçek açıp meyve verene kadar daha etkili ve uzun süreli politikalara ihtiyaç var. Aksi durumda ciddi ekonomik darboğaz ve durgunluk süreci bizleri bekliyor olacaktır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları