Burhanettin Kocamaz: “Bu Yasa Türk Parasının Değerini Koruyamaz”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulu’nda 216 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin 3’üncü maddesi üzerine İYİ Parti Grubu adına söz aldı.

Gündem Yayın: 20 Temmuz 2025 - Pazar - Güncelleme: 20.07.2025 10:19:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Kocamaz, kanun teklifinin 3’üncü maddesiyle Türk parasının kıymetinin korunmasının amaçlandığını, 4’üncü maddesiyle ise ticari amaçlı döviz alım satımı yapanlar ile kıymetli maden piyasasında faaliyet gösterecek kuruluşların Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan izin alma zorunluluğu getirilerek, bu işlemlerin belli bir ücrete tabi tutulduğunu belirtti. Ancak bu düzenlemenin Türk parasının değerini nasıl koruyacağını anlamadığını vurgulayan Kocamaz, “Bunu birilerinin bizlere açıklaması lazım. Allah aşkına, siz üzüm yemek mi istiyorsunuz, yoksa bağcıyı dövmek mi?” diye sordu.

2002 yılından bu yana Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında büyük değer kaybı yaşadığını ifade eden Kocamaz, “2002’de dolar 1,36 TL, euro 1,30 TL idi. Bugün dolar 40,35 TL, euro ise 46,77 TL seviyesinde. Türk Lirası, dolar karşısında yaklaşık 30 kat, euro karşısında ise 36 kat değer kaybetti” dedi.

Kocamaz, 200 TL’lik banknotun piyasaya sürüldüğü 2009 yılıyla bugün arasındaki alım gücü farkına da dikkat çekti. “200 TL ile 2009 yılında 125 dolar veya 4,8 gram altın alınabiliyorken, bugün 5 dolar bile alınamıyor. 4,8 gram altın almak için 105,6 adet 200 TL gerekiyor. Türk parası her geçen gün eriyor, vatandaşın alım gücü azalıyor” ifadelerini kullandı.

Kanun teklifinde yer alan düzenlemeye göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kendi bilgi sistemlerinin kullanıcılarına sunduğu hizmetler için bir mali yıl içinde 6 milyon TL'yi geçmemek üzere yönetmelikle ücret belirleme yetkisi bulunduğunu hatırlatan Kocamaz, Anayasa Mahkemesi’nin bu durumu iptal ettiğini aktardı. Gerekçe olarak ise mülkiyet hakkı ve teşebbüs özgürlüğünün ancak kanunla sınırlandırılabileceği, verginin kanuniliği ve yasama yetkisinin devredilmezliği ilkelerinin ihlali gösterildi. Kocamaz, teklifin 7’nci fıkrasında yer alan hisse devirlerinden de ücret alınması uygulamasının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu.

Bankalar için böyle bir uygulama bulunmadığını belirterek, “Bankalar kurulurken belirli bir bedel ödeniyor ancak hisse devri sırasında ikinci kez ücret talep edilmiyor. Bu düzenleme eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır” dedi. Konuşmasının sonunda kanun teklifinde yer alan düzenlemelerin Türk parasının değerini artırmaya yönelik somut bir katkı sunmadığını vurgulayan Kocamaz, söz konusu teklifin bu haliyle ekonomik sorunlara çözüm olamayacağını ifade etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.