Mersin Üniversitesi, yükseköğretimde araştırma kalitesinin artırılması ve üniversiteler arası stratejik iş birliği mekanizmalarının güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen “Araştırma İş Birlikleri Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı. 25 Ocak Pazar günü Mersin Üniversitesi Senato Odası’nda gerçekleştirilen çalıştaya; Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Özen, rektör yardımcıları, dekanlar,…
Mersin Üniversitesi, yükseköğretimde araştırma kalitesinin artırılması ve üniversiteler arası stratejik iş birliği mekanizmalarının güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen “Araştırma İş Birlikleri Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı.
25 Ocak Pazar günü Mersin Üniversitesi Senato Odası’nda gerçekleştirilen çalıştaya; Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Özen, rektör yardımcıları, dekanlar, araştırma dekanlığı temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Çalıştayda, araştırma ekosistemlerinin geliştirilmesi ve kurumsal performansın artırılmasına yönelik yenilikçi modeller ele alındı.
“Üniversitemizin Araştırma Kapasitesine İvme Kazandıracak”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Erol Yaşar, Mersin Üniversitesi olarak bilimsel araştırma ekosistemini güçlendirmek, proje kültürünü yaygınlaştırmak ve araştırma çıktılarını katma değere dönüştürmek adına kararlı adımlar attıklarını vurguladı.Prof. Dr. Yaşar, “Bugün burada, ülkemizin en köklü yükseköğretim kurumlarından biri olan Ankara Üniversitesi’nin kurumsal hafızasından ve Araştırma Dekanlığı yapılanmasındaki öncü tecrübelerinden faydalanmak üzere bir aradayız. Bu çalıştaydan elde edeceğimiz kazanımların Üniversitemizin araştırma kapasitesine ivme kazandıracağına yürekten inanıyorum. Katkı sunan tüm akademisyenlerimize ve Ankara Üniversitesi heyetine teşekkür ediyorum.” dedi.
“Bilgi Paylaştıkça Çoğalır”
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise 180 yılı aşkın köklü bir geçmişe sahip bir üniversite olarak araştırma üniversitesi olmanın sorumluluklarını taşıdıklarını belirtti.Prof. Dr. Ünüvar, “Bilgi paylaştıkça çoğalır anlayışıyla, Ankara Üniversitesi olarak geliştirdiğimiz Araştırma Dekanlığı ve veri yönetimi modellerini üniversitelerimizle paylaşmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Mersin ve Tarsus Üniversiteleri ile yürütülen bu iş birliklerinin ülkemizin bilimsel kalkınmasına önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Nazik ev sahiplikleri için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“Ortak Projeler İçin Yeni Bir Dönem”
Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Özen de konuşmasında bölgesel ve kurumsal iş birliklerinin önemine dikkat çekerek, “Ankara Üniversitesi gibi köklü bir kurumun tecrübelerinden faydalanmak son derece kıymetli. Bu çalıştay, ortak projelerin geliştirilmesi ve kaynakların etkin kullanımı açısından yeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır.” dedi.
Veriye Dayalı Yönetim Modelleri Masaya YatırıldıAçılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Araştırma Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan, “Ankara Üniversitesi Araştırma Dekanlığı’nın Faaliyetleri” başlıklı kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Orhan, dijitalleşme, büyük veri yönetimi ve yapay zekâ destekli analizlerin araştırma süreçlerindeki rolüne dikkat çekerek ASİM (Ankara Üniversitesi Sanal İstatistik Merkezi) hakkında bilgi verdi.
Sunumun ardından gerçekleştirilen BRIDGE Yazılımı atölye çalışmasıyla araştırma verilerinin stratejik yönetimine ilişkin uygulamalı deneyimler paylaşıldı.Ankara Üniversitesi Araştırma Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Esin Ebru Onbaşılar ise Web of Science ve InCites verilerine dayalı analizlerini katılımcılarla paylaşarak, üniversitelerin araştırma performanslarını geliştirmeye yönelik stratejik değerlendirmelerde bulundu.
Destek Birimlerinin Deneyimleri Paylaşıldı
Çalıştay kapsamında akademik sunumların yanı sıra idari ve destek birimlerinin işleyiş süreçleri de ele alındı. Ankara Üniversitesi Proje Destek Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Gör. İrem Buran, dış kaynaklı fonlara erişimi artırmaya yönelik proje yazım kampları ve bilgilendirme faaliyetlerini aktardı.Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Aytuğ Okumuş, üniversite-sanayi iş birliği, patentleşme ve girişimcilik alanlarında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verirken; Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Necmettin Ünal ise performansa dayalı bütçeleme ve öğrenci odaklı araştırma destek modellerini anlattı.
Çalıştay, Ankara Üniversitesi Araştırma Dekanlığı Otomasyon Sorumlusu Ümit Can İnözü’nün teknik sunumu ve genel değerlendirme oturumu ile sona erdi. Etkinlik, üniversiteler arası iş birliğinin güçlendirilmesi ve bölgesel kalkınmaya katkı sunacak bilimsel projelerin hayata geçirilmesi yönünde güçlü bir irade beyanıyla tamamlandı.
Mersin Kent Gazetesi – Doğru Haber, Güvenilir Adres. Şehrimizle ilgili en güncel gelişmeleri, özel röportajları ve yerel gündemi takip edin.
Yorum Yap