TÜED TARSUS ŞUBE BAŞKANI ÖMER KURNAZ: TÜFE HESAPLAMALARIYLA EMEKLİLER KAYBEDİYOR

2022 Temmuz ayı TÜFE artışına ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Emekliler Derneği Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz; Türkiye İstatistik Kurumu’nun, sürekli yeni kararlar alması ve sistem değişikliğine gitmesinden emekliler büyük zarar gördüğüne dikkat çekerek, emekli zamlarının TÜFE oranına endekslenmesine itiraz ettiklerini söyledi.

Gündem Yayın: 09 Ağustos 2022 - Salı - Güncelleme: 09.08.2022 10:19:50
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Ömer Kurnaz;  ‘’Derneğimizin araştırmalarına göre Temmuz ayında ortalama fiyat artışı yüzde 5 belirlenirken, TÜİK ise bu oranı yüzde 2,37 hesaplaması, çalışanların ve emeklilerin gelirlerini azaltan bir etki yaptığını belirten Kurnaz; TÜİK’in, 2022 Mayıs ayı itibariyle hesaplamalarda dikkate aldığı fiyatları gizleme yoluna gitmesi, şeffaflığa gölge düşürdüğünü söyledi. 

 

2022 Mayıs ayından itibaren enflasyon sepetinde yer alan 415 madde üzerinden yeni bir gruplandırma yapılarak 144 temel başlıktan oluşan yeni bir sistemle hesaplama yapılmasıyla, fiyatların aşağıya çekildiğine dikkat çeken Kurnaz; hiçbir kurum emeklinin kaderi ile oynamaması gerektiği uyarısında bulundu ve şunları söyledi: 

 

“Yeni yöntemle yapılan hesaplamayla, 2022 Temmuz ayında TÜFE artışı, yüzde 2,37 hesaplanmış; çarşı-pazardaki yüksek fiyatlar, nasıl olur da bu kadar küçültülür?

 

TÜİK’i denetleyen iki mekanizma var. Bunlardan birincisi, çarşı-pazar fiyatları. İkincisi, ailelerin harcamaları. Bu yönüyle değerlendirildiğinde, örneğin TÜİK Temmuz ayında ulaştırmada enflasyon eksi çıkmış. İnsanlar, otobüs fiyatların pahalılığından memleketlerine dahi gidemiyor. Harcama gruplarında yapılan artışların küçültülmesinin bedelini çalışanlar ve emekliler ödemektedir.’’

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.