TARSUS BELEDİYESİ VE LÖSEV’DEN FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

Tarsus Belediyesi LÖSEV işbirliği ile 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası'nda lösemi hastalığı ile mücadele eden çocuklara destek ve lösemiye karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Dr. Turgut Erkutlu Bilim Sanat Kültür Akademisi’nde etkinlikler düzenledi. Başkan Bozdoğan, “Onlar, küçücük bedenleriyle kocaman bir hastalığa karşı mücadele veren minik kahramanlarımız. Her zaman yanlarında hep destekçileriyiz” diye konuştu.

Sağlık Yayın: 03 Kasım 2022 - Perşembe - Güncelleme: 03.11.2022 20:15:14
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Tarsus Belediyesi katkılarıyla Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) “2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası” kapsamında Dr. Turgut Erkutlu Bilim Sanat Kültür Akademisi’nde çeşitli etkinlikler düzenledi. Lösemi hastalığına karşı farkındalık oluşturmak ve çocuklara moral aşılamak amacıyla düzenlenen etkinliğe; Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Tarsus İlçe Emniyet Müdürü Ali Garanlı, Tarsus Belediyesi Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, personelleri, hastalığı yenmiş ve tedavisi devam eden çocuklar ile aileleri, gönüllüler katıldı. Çocukların doyasıya eğlendiğifarkındalık etkinliğinde, folklörgösterisi, çocuklardan şiir ve piyano dinletileri, el boyama, balon uçurma gibi etkinlikler düzenlendi.

 

“HER ZAMAN YANLARINDAYIZ”

Kanserle mücadelenin önemine değinen Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan,” Geçmişte bir tanım yapılırdı, sağlık bedenen ve ruhen iyilik halidir ama son yıllarda sağlık tanımı hem bedenen hem ruhen iyilik halinin yanına çevresel faktörlerin de iyi olması eklenerek genel bir sağlık tanımlaması yapılıyor.  Neden bunu özellikle vurguladım Çünkü sağlık hepimiz için çok önemli. Mevki, kariyer, olduğumuz yerler ne olursa olsun, sağlığını kaybedince her zaman yok olmaya mahkûm olunur. Geçmiş dönemlerde çok başarılı Cumhuriyet’in idealler ordusunun yapmış olduğu 2222 sayılı sosyalizasyon çalışmaları ile köylere kadar sağlık konusunda ciddi atılımlar yapıldı. Bugün tartıştığımız bu kanserle mücadele konularında Türkiye’deki hekim sayısına baktığımızda,hekimlerin yüzde kaçının bir basit periferik yaymayı bildiğini eminim aranızda doktor olan insanlarsorguluyordur. Sadecebir damla kan bu hastalığın teşhisi. Duyarlı olmak gerekiyor’ ’diye konuştu.

 

“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

Erken teşhis konusunda duyarlı olmak gerektiğini dile getiren Başkan Bozdoğan, “Koskoca Tarsus’ta bir sürü aile sağlık merkezi var hiçbiri periferik yayma yapamıyor,birçok hastane var kanı alıp Adana’da gönderiyorlar. 70-71 yıllarında çocuk doktorunun yanında çalışıyordum. O zamanlar gebelik testini kurbağadan yapardık. Çalıştığım çocuk doktoru Turan Ergene periferik yaymanınthomalamı ile nasılolacağını basit mikroskopta bile öğretirken ne kadar erken teşhis koyarsak çocukların hayatını kurtarırız demişti, ben 50 yıldır yapmaya devam ediyorum. Ama maalesef dünya kadar tıp fakültesi açık 129 üniversite var ve maalesef 129 üniversitenin bütçesine bakınca bir Cambridge ve Stanford’un yıllık bütçesi değil. Elektronik mikroskoba gerek yok thomalamına ihtiyaç var. Çocuklarımızın sağlığı için destek olmamızgereken, en çok fedakârlık yapmamız gereken, emek vermemiz gerekenvakıflarımız var. Ateş düştüğü yeri yakıyor ama bu ateş çok yere düşmesin. Sağlık olayında sadece yerel yöneticilerin değil devlet genelinde destek olunması gerekiyor.Tüm doktorların bilmesi gerekiyor. Bilip köylerde çocuklarımıza yapması gerekiyor. Çünkü erken teşhis hayat kurtarır. Bizeğer Cumhuriyet’inçocuklarıysak bu hizmetidüzgün yapacağız. Emin olun işte o zaman yaşamak o kadar güzel olacak ki. Yaşatmak için var olduğumuzu bilerek bir hekim olanının onur ve gururuyla başımız dik bir şekilde gezmek için yapmalıyız bunu.‘’ diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.