MTSO BAŞKANI KIZILTAN: HAKLI MÜCADELE HAKSIZLIĞI BİTİRDİ

Mersin Haberleri/ Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği market tedbirleri konulu genelgesi üzerine açıklamalarda bulundu. Herkesin hemfikir olduğu bu konuda, hep birlikte konuya gereken dikkati çektiklerini belirten Başkan Kızıltan, "Haklı mücadele haksızlığı bitirdi" dedi.

Ekonomi Yayın: 04 Mayıs 2021 - Salı - Güncelleme: 04.05.2021 16:06:50
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Başkan Kızıltan'ın konu ile ilgili açıklaması şöyle; 

"Kısıtlama süreci başladığından bu yana MTSO olarak üyemiz olsun olmasın Mersin iş dünyasını, esnafını, yerel işletmeleri sokak sokak geziyoruz, onları dinliyoruz. Bu süreçte özellikle büyük zincir marketlerin yerel perakende mağazaları ve esnafın kapalı olmasına rağmen, onların sattığı her ürünü satabilmesi haksız bir rekabet yaratıyordu. Esnaf ve yerel işletmeler kapalı ama zincir marketler açık. Esnaf ve yerel işletmeler satış yapamıyor ama onlar her şeyi satabiliyor. Bu büyük bir haksızlıktı. Bu sadece kentlerin ekonomisini değil, sosyal huzuru bozan bir konuydu. 22 Nisan tarihinde MTSO’da gerçekleşen ilgili; 6 Nolu Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret, 7 Nolu Perakende Gıda ve Muhtelif Ticaret, 8 Nolu Dayanıklı Tüketim Malları, 9 Nolu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları, 11 Nolu Tekstil Konfeksiyon ve Ayakkabı Ticareti, 12 Nolu Mobilya, Halı ve Ev Eşyası ile 29 Nolu Kırtasiye, Matbaa, Reklam Ajansları ve Basın Yayın Hizmetleri Meslek Komitelerinin katıldığı, Ortak Meslek Komiteleri Toplantısı’nda ilgili sektörlerin Meclis Üyeleri ve Komite Başkan ve Üyeleri olarak haksız rekabet yaratan koşulları masaya yatırdık.  Konuyla ilgili tespit ve çözüm önerilerini yetkililere iletmek üzere bir rapor haline getirdik. 

Bu raporda: Yerel marketler İl Ticaret Müdürlükleri tarafından sıkı şekilde denetlenirken, en ufak bir şikayette cezalar kesilirken,  zincir marketler sadece Bakanlık tarafından nadiren denetlendiği, “discount marketler” ve zincir marketler pandemi kısıtlamalarında sürekli açık olduklarını ve aynı ürünleri satan yerel perakende mağazaların haksız şekilde sürekli kapalı kaldıklarını, discount marketler ve zincir marketler gıda dışında yerel perakende mağazaların sattığı (mobilya, kırtasiye, beyaz eşya, elektronik vs.) her ürünü satarken, yerel perakende mobilya, kırtasiye, beyaz eşya, elektronik vb. mağazaları pandemi kısıtlamalarında kapalıyken, aynı malları da satan discount marketler ve zincir marketlerin açık kalmasının haksız rekabete neden olduğunu net ve anlaşılır şekilde rapor haline getirdik ve yetkililere ilettik. Ayrıca, zincir marketler konusunda yasaların yeterli seviyede düzenleyici olmadığını, yasaların rekabetçiliği sağlayamadığını dile getirdik.  Konuyu Valimizle, Esnaf Odamızla, ilgili STK’larla ve bu işin bizler için en önemli ayaklarından biri olan basın ve medya kuruluşları paylaştık, onlarında desteğini aldık. Herkesin hem fikir olduğu bu konuda en gür şekilde hep birlikte sesimiz çıkardık. Ve çok şükür bu dayanışmanın, bu birlik ve beraberliğin olumlu sonucunu kısa sürede bir müjdeyle aldık. Haklı mücadelemiz ve girişimimiz, uygarca iş birliği ve ortak akılla yapılan mücadele İçişleri Bakanlığının yayınladığı bir “Market Tedbirleri Hakkındaki genelge” ile bu haksız rekabete son verdi. 

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 04.05.2021 tarihinde yayımlanan genelge ile tam kapanma sürecinde uygulanmakta olan sokağa çıkma kısıtlamaları esnasında sırasında zincir ve süper marketlerde satılmakta olan ürünlerle ilgili olarak bazı sınırlamalar getirildi. Genelgeye göre 7 Mayıs Cuma gününden başlayarak söz konusu marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. Daha önce getirilen alkollü ürün satış kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Bu olumlu sonucu bir başlangıç olarak görüyoruz. Demek ki, birlik ve beraberlik içinde, ortak akılı kullanarak hakkımızı aradığımızda, tek yumruk olduğumuzda sorunlar çözüme kavuşuyormuş. Bu vesileyle perakende sektör için hazırlanan yani yasada hem güç dengesinin eşit şekilde dağıtılacak şekilde olması için MTSO olarak kentin tüm işletmelerini ve temsilcilerini kapsayan çalışmalarımızı hızlandıracağımızı da duyurmak isteriz. Yerel işletmelerimiz, esnafımız, Mersin iş dünyası kentimizin sosyal huzurudur. Onları korumak Mersin’i korumaktır."

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.