MERSİN’DE T1 DİYABET İLE YAŞAMA SANATI -1 PANELİ

Mersin Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubunun düzenlediği “T1 DİYABET İLE YAŞAMA SANATI -1 “Konulu panel; Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirildi.

Sağlık Yayın: 07 Nisan 2022 - Perşembe - Güncelleme: 07.04.2022 05:07:14
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Prof. Dr. Olgu Hallıoğlu moderatörlüğünde; Mersin Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubundan Doç. Dr. Özlem ELVAN, Uz. Dr. Aybüke Tuğçe MUSTAN, Diyetisyen Belgin AKPULAT  ve Hemşire Serpil DUMAN ‘ın katıldığı “TİP 1 DİYABET İLE YAŞAMA SANATI- I” başlıklı Panel, Mersin halkına yönelik günlük yaşamda diyabet yönetimini ve temel önerileri, diyabetle yaşamaya çocukluk ve ergenlik döneminde uyum süreçlerini, diyabette temel beslenme öğelerini, Tip 1 diyabetli ailelere sağlanan sosyal ve ekonomik destek konularını içeriğinde gerçekleşti.

 

T1 Diyabetli  çocuk ve ailelerinin çoğunlukta olduğu katılımcılara; T1 Diyabetle ilgili bilgiler verilirken,  Panelistler  T1 Diyabet  sıklıkla çocukluk yaşlarında olmak üzere tüm yaş gruplarında görülebilen kronik bir rahatsızlık olduğu, Ömür boyu sürecek takipli ve disiplinli bir yaşam tarzını gerektirdiğini bu süreç boyunca yalnızca diyabetli bireyin değil tüm ailenin yaşamında değişiklikler olduğu, Diyabetin tedavisi ve takibi ekip çalışmasını gerektirdiği, Diyabet ile yaşam tecrübelerinin en güncel bilgilerle harmanlandığı, hayatın doğal akışı ve kişisel tercihlerle uyumlu insancıl bir diyabet yönetimi mümkün kılınabileceği anlatıldı. 

Konuşmacı Doç. Dr. Özlem  ELVAN ,6 Ağustos 2020’den beri Tip 1 diyabetli çocuk annesi olduğunu, gece gündüz yaşadıkları aşamaları, bu süreçte herkes gibi  ilk başlarda çok zorlandıklarını ve bir uyum süreci geçirdiklerini, daha sonra daha iyi bir diyabet yönetimi için yapılması gerekenleri öğrenip, diyabet teknolojisine ve cihazlarına nasıl ulaşabildiğini, diyabet yönetiminde gerekli olan temel davranış ve yönetim şekillerini anlattı. Ulaşamayanlar için ise  nasıl ulaşabilirler diye çalışmalar yaptıklarını katılımcılara aktardı.

Doç. Dr. Özlem ELVAN, özellikle, tip 1 diyabetli çocuk ve ailelerin ekonomik ve psikolojik olarak daha fazla desteklenmesi, Tip 1 Diyabet tedavisinin olmazsa olmazı “ŞEKER ÖLÇÜM SENSOR” teknolojisinin SGK tarafından mutlaka geri ödeme kapsamına alınması gerektiğini dile getirdi.

Diyetisyen Belgin AKPULAT, doğru zamanda doğru yerde yeterli miktarda besin seçildiğinde,  sağlıklı beslenme olduğunu, Her bir bireyin  besin ihtiyacının  kişiye göre değiştiğini,  Diyabetli ya da normal bir çocuğun büyüme ve gelişme çağında  beslenme miktarının  aynı olduğunu anlatırken   Daha öncesinde diyabette kısıtlamalar getirildiğini ancak karbonhidrat sayımı yapıldığında  böyle bir kısıtlamanın olmadığını,  Kan şekerinin hedef düzeylerinin altında veya üstünde olduğu zaman insülin dozunu artırıp azaltmak gerektiğini,. Bir çocukla  diğeri arasında ağırlıklı insülin farklılığı olabildiğini bunun fiziki-hareket farklılığından olduğunu . yaşam tarzının   hepsini etkilediğini katılımcılara aktardı.

Çocuk  ve Genç Psikiyatrisi  Uz. Dr. Aybüke Tuğçe MUSTAN, T1 Diyabet olan çocuk ve gençleri aileleriyle birlikte bu tanıyı kabullenme ve takip sürecine uyumunun önemine değinerek  Aile içi ilişkilerin, neşeli ortamların ve düzenli bedensel aktivitelerin ruhsal sağlık için kıymetli olduğunu ve güçlendirici olduğunu vurguladı.

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığından Hemşire Serpil DEMİR, Çocuklar için ÇÖZGER raporu olduğunu,  ÇÖZGER Yönetmeliği’nin amacının  çocukluk döneminin gelişim süreci nedeni ile erişkin dönemden farklılık göstermesinden dolayı özel gereksinimleri olan çocukların erişkinlerden farklı şekilde belgelenerek sağlık, eğitim, rehabilitasyon, diğer sosyal ve ekonomik haklara, hizmetlere erişimlerinin sağlanması olduğunu, çocukların gereksinimleri baz alınmakta olup,   Tip1 Diyabetli çocukların   ÇÖZGER raporuna nasıl başvuru yapıldığı, ÇÖZGER raporuna göre ne gibi haklardan yararlanabilecekleri konusunda    katılımcıları bilgilendirdi. Panel, T1 Diyabetli çocuk ve ailelerinin çoğunlukta olduğu katılımcılarla panel sonrası soru cevap şeklinde devam etti. Salonda aileler ve çocukların gözündeki ışıltı, heyecan ve memnuniyet görülmeye değerdi.

Panelin bitiminde T1 Diyabetli çocuk ve aileleri ile soru-cevap kısmından sonra Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu tarafından tüm panelistlere plaket takdim edildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.