MERCEK’TE KURS BAŞLADI, MERSİNLİLER RUSÇA ÖĞRENİYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi’nde başlatılan ücretsiz Rusça kursu Mersinlilerden yoğun ilgi gördü. Kısa sürede kontenjanı dolan Rusça kursunda 30 kişiyle dersler başladı. Toplam 136 saat süren kursu başarıyla bitirenlere sertifika verilecek.

Eğitim Yayın: 12 Nisan 2022 - Salı - Güncelleme: 12.04.2022 10:22:27
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi’nin Yenişehir ilçesi Güvenevler Mahallesi’nde hizmete açtığı MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi’nde ücretsiz Almanca ve Rusça kursları veriliyor. Kısa sürede kontenjanları dolan Rusça kursunda yaklaşık 30 kişiyle dersler başladı.

Başkan Seçer, kayıtların alınmaya başlandığını duyurmuştu

MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi’ni ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kurs başvurularının mersin.bel.tr ve Teksin üzerinden alınmaya başlandığını duyurarak; “Bütün gençlerimizi, ihtiyaç sahibi gençlerimizi ya da meslek edindirme konusunda kurs almak isteyen gençlerimizi davet ediyoruz” demişti. Rusça’ya ilgi duyan ve Mersin’de son yıllarda artan Rus nüfusunu dikkate alan Mersinliler, MERCEK’te açılan Rusça kursuna yoğun ilgi gösterdi.

“Kurs bitiminde sınavı başarıyla geçenlere sertifika veriliyor”

MERCEK’te görevli Rusça Öğretmeni Kübra Kanmış, 15’er kişilik 2 grupla derslere başladıklarını belirterek, kursla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri kurslarımız var. Pazartesi ve hafta sonu hariç her gün var. Gündüz ve akşam olmak üzere 2 grupla devam ediyoruz. Genellikle üniversiteyi bitirmiş, ticaretle uğraşan veya turizmle ilgilenenler geliyorlar. Çünkü Silifke ve Mezitli tarafında artık çok fazla Rus nüfusu var. Nükleer santralde çalışmak isteyenler geliyorlar, onlara da Rusça öğretiyoruz. Hiçbir ücret almıyoruz. A1 temel Rusça toplamda 136 saat sürüyor. Kurs bitiminde sınavı başarıyla geçenlere sertifika veriliyor.”

Ukraynalı Tamara Girici de Büyükşehir’in Rusça kursuna katılıyor

Rusça kursuna katılanlar arasında Ukraynalı Tamara Girici de yer aldı. Eşi dolayısıyla Türkiye’de yaşayan Girici, iki dilden de örnekler verdi. Birbiri arasında benzerlik olsa da Rusça ve Ukraynaca arasında kelime farkları olduğunu vurgulayan Girici, “Ukrayna’da ve Türkiye’de de Rusça konuşanlar olduğu için Rusça öğrenmek istiyorum. Burayı çok beğendim. Öğretmeni de beğendim. Önce internetten öğrenmeye çalıştım. Çok fazla yanlışım olduğu için burada öğrenmek istedim” dedi.

“Kursa herhangi bir ücret ödemiyorum”

Rusça kursuna katılan Neşe Vargı, organizasyon işiyle uğraştığını ancak Turizm Rehberliği mezunu olduğunu belirtti. Üniversitede Rusça’yı az da olsa öğrendiğini söyleyen Vargı, “Devam ettirmek için kurs arayışındaydım. Belediyemizin böyle güzel bir etkinliğine katılmak istedim. Herhangi bir ücret ödemiyorum. Salı, Perşembe ve Cuma günleri geliyorum. Hocamız çok iyi ve çok tatlı” dedi.

“İş başvurularında Mersin’de işverenler Rusça istiyor”

Kursiyerlerden Kamu Yönetimi mezunu Dönem Özdemir, yeni bir dil öğrenmek istediğini vurgulayarak, “Yengem Rus. Onunla da pratik yaparım diye düşünmüştüm. İş başvurularında Mersin’de işverenler Rusça istiyor, Mersin’de yaygın kullanılan bir dil. Orada da kullanabileceğimi düşünüyorum. Rusça için bir dil kursuna yazılacaktım. Burası benim için daha iyi oldu. Mezitli’de oturuyorum. Yakın olması da ayrı bir avantaj” diye konuştu.

“Mersin’de ilk yılım, böyle bir imkan olunca da değerlendirmek istedim”

İngiliz Dil Bilimi öğrencisi Yağmur Sazan da kursa katılanlar arasında yer aldı. İngilizce dışında bir de Rusça öğrenmek istediğini vurgulayan Sazan, “Biraz araştırdım, alfabesi de bilmediğim için zor geliyor. Heveslendim. Mersin’de ilk yılım. Böyle bir imkan olunca da değerlendirmek istedim. Dil öğrenmeyi seviyorum. Mersin yaşanılası bir yer. Yüksek lisans yaparsam burada kalabilirim” ifadelerine yer verdi.

Rusça’ya ilgim Marmaris’te başladı, aradan zaman geçince unuttum”

Rusça’ya ilgilisinin Marmaris’te yaşadığı dönemlerde başladığını anlatan Süleyman Dereyvetoğulları, “Marmaris’te 10 sene yaşadım. Orada İngilizce öğrenmiştim. Daha sonra burada bir Arap şirketinde Arapça da öğrendim. Rusça’ya ilgim de Marmaris’te başladı. Orada biraz öğrenmiştim. Aradan zaman geçince unuttum. Büyükşehir Belediyesi’nin MERCEK’teki kursunu duyunca gelip katılmak istedim” dedi.

“Mezitli’de yaşıyorum, yolda yürürken herhalde 10 kişiden 3’ü Rus”

3 çocuk annesi Canan Yıldız ise Rusça’yı öğrendikten sonra çocuklarına da öğretmek istediğini belirterek, “Bir de eşim ticaret yapıyor ve Ruslarla çalışıyor. O nedenle öğrenmek istedim. Aylık sanırım 1500-2000 TL civarında bu tarz dil kurslarına ücret ödeniyor. 21-22 yıldır Mersin’deyim. Mezitli’de yaşıyorum, bizim semtte yolda yürürken herhalde 10 kişiden 3’ü Rus” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.