ETEM ÇALIŞKAN’IN ESERLERİ TAŞ BİNAYI SÜSLEYECEK

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen,‘Kaligrafinin Resme Dönüş Senfonisi Etem Çalışkan Sergisi’nin açılışına katıldı.

Sanat Yayın: 21 Eylül 2022 - Çarşamba - Güncelleme: 21.09.2022 11:08:26
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Seçer: “Topraklarımızdan böyle değerlerin çıkması, bizim gurur vesilemiz”

Mersin Kültür Merkezi Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Galerisi’nde gerçekleşen sergi açılışındaki konuşmasında Başkan Seçer, “Böyle bir üstadın ardından konuşmak kolay değil. Onların seviyesine erişmemiz, onlar gibi düşünmemiz, onlar gibi yaşamamız çok mümkün olmasa gerek. Ben onun için sanata, sanatçıya gerçekten samimi olarak, yürekten değer veriyorum. Çalışmalarımda, uygulamalarımda da söylüyorum; sanatçıları çok takdir ediyorum” dedi.

Başkan Seçer, Etem Çalışkan’ın hat sanatının gelmiş geçmiş en değerli üstadı olduğundan söz ederek, “Etem abi bizim onurumuz, gururumuz, hemşehrimiz. Topraklarımızdan böyle değerlerimizin çıkması, bizim için gurur vesilesi. Biz kendisini sayıyoruz, seviyoruz. Çünkü kendisi bir tarih. Kendisi söyledi; sanatçı, aslında insan, yani kamilinsan. O, çekiçle örs arasında dövülen demirden ortaya çıkan kamil insan. Onun için böyle insanlar kolay yetişmiyor. On yıllarınızı, yüz yıllarınızı veriyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Etem Çalışkan hakkında bilgileri de kısaca paylaşan Başkan Seçer, “Kendisinin kişiliği, feraseti, ahlakı, etiği, dünyaya nasıl baktığını, az çok bu iletişim sürecinde öğrendim. Bir anlamda diyor ki; ‘çalışmaktan para kazanmaya vakit bulamadım.’ Yani ben sanatımı yaptım diyor.Para kazanmak başka bir şey. Para kazanmak için, hele hele günümüz Türkiye’sinde, dünyasında, çok daha farklı yönlere kaymanız lazım. Maalesef böyle bir dönemden de geçiyoruz. Onun için her haliyle takdire şayan bir insan” dedi.

“Mersin’e değer katanları öne çıkartmak için çaba harcıyoruz””

Çalışkan gibi değerlerin öne çıkması için çaba sarf ettiklerini de ekleyen Başkan Seçer, “Bugün kendisi için yaptığımız, gerçekten olması gerekendir. Sayın Çalışkan gibi Mersin'in değerlerini, öne çıkartmak için gayret sarf ediyoruz. Bizim gayemizde aslında;hizmet ettiğimiz vatandaşları, insanları mutlu etmek. Geçtiğimiz yıllar içerisinde biz bu çalışmaları başlattık. Mersin'e değer katan isimleri anma adına bazı etkinlikler yapıyoruz. Bir tanesi Şinasi Develi Kent Ödülü. Yakın tarihte toprağa verdiğimiz çok değerli bir insan, gerçekten bir melek LinaNasif'i anmak için Dinler Buluşması tertip ettik. Yine öykü yarışmaları ya da öykü ödülleriyle İlyas Halil’i anıyoruz. Fotoğraf sanatını gündeme getirmek için İlyas Yılgör’üanıyoruz”diye konuştu.

Etem Çalışkan ile bir arada olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu da ifade eden Başkan Seçer, “Bugün burada olmak güzel. EtemÇalışkan ile olmak bin güzel. Çok güzel çalışmalarını hep beraber izleyeceğiz. Biliyorsunuz Taş Bina’yı çok kısa süre içerisinde boşaltacak, restorasyonunu başlatacak ve güzel bir Şehir Müzesi haline getireceğiz. Oraya değişik fonksiyonlar yükleyeceğiz. O fonksiyonlar içerisinde Etem Çalışkan'ın da tablolarına yer vermek istiyoruz. İşte buradan edineceğimiz tabloları, belki bundan 50 yıl sonraki kuşaklar da gelip görecek, bizleriveEtem abiyi anacak. Bunlar çok güzel şeyler. İnşallah sanata, sanatçıya ve kültüre yönelik çok daha güzel katkılarımız olacak”dedi.

Çalışkan: “Mersin’de başladım, Mersin’de noktaladım”

Hat ve kaligrafi ustası Etem Çalışkan, içinde bulundukları Kültür Merkezi binasının kendisi için öneminden söz ederek konuşmasına başladı ve hem okul hem de sanat hayatına ilişkin anılarını paylaştı. “Bu içinde bulunduğumuz binada kültürü, sanatı öğrendim” diye konuşmasına devam eden Çalışkan, “Sanata, şu içinde bulunduğumuzmekanda başladık ve bugün 95 yaşına geldik. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın gösterdiği sıcak ilgi ve destek beni tekrar buraya getirdi. Daha doğrusu ben çok istedim buraya gelmeyi. Sanatın çilesi vardır, kültürün çilesi vardır. Her sanatçı, her kültür adamı çile çeker. Çekmiştir de” dedi.

Başkan Vahap Seçer ve ekibine tek tek teşekkürlerini ileten Çalışkan, Selahattin Yalçın’ın kendisi hakkında hazırladığı kitabının da Büyükşehir Belediyesi tarafından baskısının yapıldığını söyledi. Çalışkan son olarak, “Yani söylemek istediğim şu; Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer, sevgili Başkan size yürekten teşekkür ediyorum.Kültüre ve sanata daima sahip çıkacağınıza inanıyorum. Bana değil, kültüre ve sanata. Ben gelip geçeceğim,ama çalışmalarım gelecek nesillere kalacak. Sayın yöneticilerin destekleri bize güç verir. Onun için size yürekten teşekkür ediyorum. Hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyor ve tekrar buluşmak umuduyla diyorum.Ama bir tablomda da parmağımla yazdım yazıyı. Son Nokta diye. 95 Son Nokta diye. Mersin'de başladım, Mersin'de noktaladım. Teşekkür ediyorum”dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.