CHP’Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR: TÜRKİYE’DEKİ İDDİALAR KKTC’DE ARAŞTIRILIRKEN ÜLKEMİZDE ARAŞTIRILMIYOR

CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, Korkut Adalı cinayetiyle ilgili olarak yavru vatan KKTC’de bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulduğuna dikkat çekerek, TBMM’de de derhal bir araştırma komisyonunun kurulmasını vurgulayan bir basın metni yayımladı.

Siyaset Yayın: 28 Mayıs 2021 - Cuma - Güncelleme: 28.05.2021 13:52:30
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Meclis’in Bu Konuyu Araştırması Savcılara da Cesaret Verecektir

 Yavru vatan KKTC’de, Korkut Adalı cinayetiyle ilgili iddiaların çözülmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulduğunu fakat TBMM’nin bu konuyla ilgili olarak hala bir adım atmadığını belirten CHP’li Başarır: ‘’Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı'nın öldürülmesiyle ilgili organize suç örgütü elebaşı Sedat Peker ve kardeşi Atilla Peker'in iddiaları araştırmak amacıyla Meclis Araştırma Komitesi kuruldu. Fakat, Türkiye menşeili bu iddialarla alakalı halen TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmadı. Meclis’in işlevi; bu olayları denetlemektir, halkı, kamuoyunu bilgilendirmektir. Kıbrıs’ta bu olay için oylama yapıldığında tüm partiler bu olayın araştırılması adına olumlu oy verdi. Buradaki ‘Araştırma Komiteleri’, aynı Türkiye’deki gibi yargısal bir etkiye sahip olmasa da bu karar Kıbrıs’taki yasama faaliyetleri açısından son derece önemlidir. TBMM’de sadece Korkut Adalı cinayeti değil, kamuoyunda konuşulan tüm iddialarla ilgili kamuoyu, basın ve devletin ilgili kurumları bilgilendirilmelidir. TBMM’nin burada irade koyarak tüm partilerin temsilcilerden oluşacak bir komisyon kurmalıdır. Kurulacak bu komisyon adli soruşturmayı yürütecek mercilere güven, cesaret verecektir. Soruşturmayı yürüten savcı, yetkiyi ve bilgiyi halkın meclisi olan TBMM’den aldığının farkında olarak, soruşturmayı daha etkin bir şekilde yürütecektir.’’ dedi.

   Bu Olayı Halkın İradesini Arkasına Almış Eşit Temsilli Bir Komisyon Çözebilir

 AKP iktidarında yargı bağımsızlığından bahsetmenin imkansız olduğunu belirten CHP’li Başarır; ‘’Tek Adam Rejimi’nde, ne kuvvetler ayrılığından ne de yargı bağımsızlığından bahsetmemiz imkansız bir hal aldı. İktidarın politikalarını eleştiren, iktidar aleyhine karar veren, soruşturma açan hakim ve savcılar ya sürülüyor ya da görevden el çektiriliyor. Bu iddialar bir savcının tek başına baş edebileceği iddialar olmaktan çıkmıştır. Bunu ancak Meclis’te güçlü bir komisyon araştırabilir. Meclis’te grubu olan tüm partilerden eşit temsil ile bir komisyon kurulmalıdır. Bu olayı, halkın iradesini arkasına almış eşit temsilli bir komisyon çözebilir.’’ ifadelerine yer verdi.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.