CHP İLÇE BAŞKANI AV. OZAN VARAL, SÜT ÜRETEİCİLERİNİN SIKINTILARINI DİNLEDİ

CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, girdi maliyetlerinin son iki ayda astronomik rakamlara ulaşmasından dolayı süt üreticilerinin zor duruma düştüklerini söyleyerek, “İktidarın işbilmezliğiyle; sözde uyguladıkları hatalı ekonomi politikaları, süt üreticilerini çıkmaza sürüklemektedir. Hayvanlar kesime gitmekte, insanlarımız en temel gıdalarını dahi alamaz duruma gelmektedir” dedi.

Gündem Yayın: 15 Ocak 2022 - Cumartesi - Güncelleme: 15.01.2022 22:42:43
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

CHP İlçe Başkanı Ozan Varal, toplumun tüm kesimleriyle bir araya gelmeyi sürdürüyor. Varal, İlçe yöneticilerinden Özay Güngör ile birlikte, kırsal mahallelerde süt üreticisi yurttaşlarla buluştu.

 

Vatandaşların çektikleri sıkıntıları ve içine sürüklendikleri problemleri yerinde inceleyen ve çözüm önerilerini dile getiren CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, “Süt üreticilerinin sorunlarını yerinde gözlemlemek için Tarsus’a bağlı Pirömerli ve Alibeyli Mahallelerinde incelemelerde bulunduk. Binbir emekle çocuklarının nafakasını çıkarabilmek, evlerini geçindirebilmek için çaba harcayan üreticilerimizin mutsuz ve yarınlarından umutsuz olduklarını gördük.

 

Yem fiyatları %100’e yakın arttı, dolar fiyatları arttı, diğer girdi maliyetleri arttı. Bunun yanı sıra süt üreticilerinin ambalaj, işçilik, akaryakıt maliyetleri arttı.

Bu artışlar üreticilerimizi karamsarlığa sürüklemektedir. Düne kadar ürettiği ürünlerini satarak, hayvanlarının yemlerini ve diğer ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilen, yaşam şartlarını kimseye muhtaç olmadan idame ettirebilen üreticilerimiz, bugün ise diğer hayvanlarını besleyebilmek için her iki veya üç aya bir diğer hayvanını satmak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

 

Süt üreticilerinin yaşadıklarından kurtulabilmesi için devletin acil olarak desteklemesi gerektiğine dikkati çeken CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, “Yandaşa, yandaş müteahhitlere, ranta destek olunacağına, süt üreticilerine destek olunmalı; halkımız en temel gıda maddelerine rahatlıkla ulaşabilmeli, ulaşamayanlara ise ücretsiz olarak bunlar verilmelidir.  

 

Bugün Pirömerli Mahallesinde Fikriye teyzemiz ile Mehmet amcamız, oğullarıyla birlikte on yıllardır yaptıkları hayvancılığı, şartların hergün ağırlaşmasından dolayı sürdüremeyecek olmanın korkusunu yaşadıklarını haykırıyorlar.

 

50 kiloluk yemi, geçtiğimiz yıl 140 TL’ye alırken, bugün 265 TL’ye aldıklarını vurgulayan üreticilerimiz, maliyetleri karşılamak için her ay bir hayvan satmak zorunda kaldıklarını, hayvan saylarının her geçen gün daha da azaldığını dile getiriyor” dedi.

 

Başkan Ozan Varal, Pirömerli gibi geçtiğimiz yıla kadar toplamda 300’e yakın büyükbaş hayvan sayısı bulunan kırsal bir mahallede, bugün sadece toplamda 30-40 büyükbaş hayvanın kalmasının, Türkiye’nin hayvansal gıda üretiminde ne kadar kötü durumda olduğunu net bir şekilde ortaya koyduğuna işaret etti.

 

Yaşananların son bulması için sandığın biran önce halkın önüne gelmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Varal, “Dolar çıktı, diyerek yem başta olmak üzere tüm girdi maliyetlerini kat be kat arttıranlar, elektriğe %127 zam yapanlar, mazotu litre fiyatını 14 TL ye yaklaştıranların halkı düşünmedikleri net bir şekilde görülmektedir. İnsanlarımız, marketlerde süt ve süt ürünlerine yaklaşamıyorlar. Yoksul insanlarımız, çocuklarının gelişimi için gerekli olan besinleri artık karşılayamıyorlar. Sorun çözümsüz değil. Çözüm halkta, çözüm sandıkta, çözüm halkın iktidarında, CHP’nin iktidarındadır” ifadelerini kullandı.

 

Tarsus’a bağlı Alibeyli Mahallesi’nde üreticilik yapan ve aynı zamanda Tarsus Süt Üreticileri Birliği Başkan Yardımcılığı görevini de sürdüren Sadettin Karataylı’da içinde bulundukları durumu anlatarak, “30 yıldır büyükbaş hayvan üreticiliği yapıyorum, fakat hiç böyle bir problemle karşılaşmadım. Bu süreçte Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Vahap Seçer’den, Birlik olarak süt toplama tankı, silaj yem desteği, yine biz üreticilerden alınan sütlerin ‘anne sütü projesi’ ile anne adaylarına ulaştırılması konusunda destek görüyoruz. Başkanımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.

 

Son bir ayda binlerce süt ineğinin kesime gönderildiğini söyleyen Karataylı, “Ahırlar kapanıyor. İnanın böyle devam ederse, iki sonra bizde bu tesisi kapatmak zorunda kalacağız. 5 işçimiz var. Fakat vere vere son noktaya gelmiş durumdayız. Tek umudumuz en kısa zamanda gerekli olan desteklenmenin yapılmasıdır” şeklinde konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.