BAŞKAN SEÇER’DEN MEZİTLİ KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ AÇIKLAMASI: “HALKA RAĞMEN BİR ŞEY YAPAMAZSINIZ”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Mezitli ilçesine bağlı Davultepe Mahallesi’nde inşa edilmek istenen Küçük Sanayi Sitesi’yle ilgili tartışmalar gündeme geldi. Başkan Seçer, Küçük Sanayi Sitesi’nin Meclis’ten çıkan evet oyu ile kabul edildiğini hatırlatarak, “Yani burada herkes bu işe ‘evet’ dedi. Şimdi kaçmayacağız, konuşacağız. Yanlış yapılmışsa yanlışta ısrar edemeyiz. Ve vatandaşlarımıza da buradan duyuralım. Biz bunu tekrar bir gözden geçireceğiz. Belki farklı tekliflerle geleceğiz. Belki onlarla oturup konuşacağız. Bir süre sonra bu konuyu bir çözüme kavuşturacağız” dedi. AKP ve MHP’li meclis üyeleri, Okan Merzeci Bulvarı ile 20. Cadde kesişiminde 87 günde yapımı tamamlanan ve trafiğe açılan katlı kavşağa “Sevgi” isminin verilmesini reddetti. Seçer, “Bütün sorunların çözüm ilacının sevgi olduğunu düşünerek bu ismi bu katlı kavşağa vermek istedik. Gerçekten bugün Meclisim adına utanç duydum, bunu tüm samimiyetimle söylüyorum. Sevgi gibi değerli bir kavramı meclisin huzuruna getirdim ve bunu reddettiniz. Size teşekkür edemiyorum ama Mersin halkının da takdirine sunuyorum. Bu tarihe geçsin” diye konuştu. Mersin Büyükşehir Belediyesi Taş Bina’ya yapılan saldırıyı da değerlendiren Seçer, “Bir düşünceyi, bir amacı, bir eylemi şiddet ve cebir yoluyla, korku yayarak yapmak terördür, terör suçudur. Bunlar da teröristtir” ifadelerine yer verdi. Seçer, işten çıkarma iddialarının doğru olmadığını, kısa çalışma ödeneğinin uygulandığını belirterek, “7244 sayılı 17 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yasa ile işten çıkarmalar yasaklanmıştır. Benim dışımda Türkiye’de 1307 kurum buna müracaat ediyor. Kendi ilimde iki ilçe belediyesi buna müracaat ediyor ama Büyükşehir’in yaptığı bu girişim neden sizler tarafından eleştiriliyor? Bunu da gerçekten anlamış değilim” dedi.

Siyaset Yayın: 09 Şubat 2021 - Salı - Güncelleme: 09.02.2021 19:14:45
Editör -
Okuma Süresi: 16 dk.
Google News

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Şubat Ayı Toplantısı’nın Birinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Meclis’te Mezitli ilçesi Davultepe Mahallesi’nde inşa edilmek istenen Küçük Sanayi Sitesi, Büyükşehir Belediyesi Taş Bina’ya ve MESKİ’nin terfi birimlerine yapılan saldırı ile işten çıkarma iddiaları konuşuldu. Yenişehir İlçesi’nde yapımı tamamlanan ve trafiğe açılan Katlı Kavşağın isminin “Sevgi” olmasına yönelik idarenin teklifi de Meclis’te görüşüldü. AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kavşağa “Sevgi” adı verilmesi reddedildi.

“Meclis, sizin de ‘evet’ oyu verdiğiniz kararla Küçük Sanayi yapılması için imar değişikliğini kabul etti”

Meclis toplantısı başlamadan önce Küçük Sanayi Sitesi’ne karşı çıkan Davultepe’deki mülk sahipleri, Kongre ve Sergi Sarayı’nın girişine gelerek, zeytin, limon, mandalina ve portakal ağaç dallarını taşıdı.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın elinde zeytin dalı tutarak, Küçük Sanayi Sitesi’yle ilgili kararın yeniden gözden geçirilmesini istemesi üzerine Başkan Seçer, konunun Meclis’te verilen “evet” oyu ile kabul edildiğini hatırlattı. Seçer, “Şimdi bu nasıl oldu? Bu Meclis, sizin de evet oyu verdiğiniz kararla burada Küçük Sanayi yapılması için imar değişikliğini kabul etti. Ben henüz bir şey konuşmadım. Şöyle bir hava çıktı ortaya; daha konu görüşülemeden zeytin dalını aldınız; güzel bir şey zeytin barışı temsil eder; ama bu olayı protesto ediyor gibi bir hal olunca ben de bunu söylemek zorunda kaldım. Bunun serencamını hep beraber burada kamuoyuyla paylaşacağız. Bunda bir şey yok. Yangından mal kaçırmıyoruz. Kimseden de bir şey gizlemiyoruz.  Elbette ki oy birliği ile geçti imar değişikliği” dedi.

İmar konusunun kabul edilişini ve gerekçelerini hatırlatan Başkan Seçer, Küçük Sanayi Sitesi için birçok aktörün bir araya geldiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Bu bölge 1/100.000 ölçekli planda organize tarım ve hayvancılık alanı olarak işaretlenmiş. 2017 yılı Nisan ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, daha sonra yine 2017’de Ağustos ayında Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından bu plan 1/100.000’lik planda organize tarım ve hayvancılık bölgesi olarak burada da onanmış, işaretlenmiş. Bizim bugünkü itiraz konusu olan mesele de o bölgede, Mezitli’de mevcut eski Küçük Sanayi Sitesi’nde işyerlerinin konutların arasında kaldığı, çevreye rahatsızlık verdiği, bunun hem görsel hem çevre hem de görüntü kirliliği sağladığı gerekçesiyle yeni bir yere taşınma ihtiyacı doğduğu şeklinde talepler üzerine Sayın Vali başkanlığında orada etkisi, yetkisi, söz söyleyecek sözü olan her aktör bir araya geldik. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan; Sayın Vali Başkanlığında; İlçe Belediye Başkanı’na, ESOB’a, Ticaret Odası’na bütün yetkililer orada biz bir araya geldik. Küçük Sanayi’yi nereye taşıyabiliriz? Mezitli’nin kuzeyine taşıyalım; uygun alan yok, orman alanı ya da topoğrafik olarak yapılaşmaya uygun değil ya da mesafe olarak uzak. Çünkü Küçük Sanayi yapıyorsunuz, şehirden ne uzak olacak ne çok yakın olacak ne iç içe olacak ne de ulaşımı zor olacak. İnsanlar kısa sürede oraya gidip iş yaptıracak, alışveriş yapacak. Bütün bunları göz önüne alarak tarım organize sanayi bölgesi olarak işaretlenmiş bu alanın bir kısmını Küçük Sanayi olarak işaretlenip buraya Mezitli Küçük Sanayi’yi, taşıma kararı alındı.”

“Halka rağmen bir şey yapamazsınız”

Başkan Seçer, yapılan imar değişikliğinin oy birliği ile kabul edildiğini anımsatarak, “1/100.000’lik planın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan revize edilmesi lazım; burada Cumhur İttifakı’na mensup şimdiki Sayın Bakanımızın büyük desteği oldu. Yani Cumhur İttifakı’nın desteği oldu. 1/100.000’lik ile 1/5000’lik de değişiklik olacak; Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ve Meclisi’nin büyük bir desteği oldu. 1/1000’lik de değişecek; Mezitli Belediyesi’nin desteği oldu. Yani ben onun için Sayın Gültak’ın birden bire bu çıkışı yapmasına ‘bir dinleyelim’ dedim. Yani burada herkes bu işe ‘evet’ dedi. Şimdi kaçmayacağız, konuşacağız. Biz nerede bu işi ‘bir daha düşünelim mi?’ diye bir araya geldik, konuştuk? Oradaki tapu sahipleri bu işe amin demeyince. Halka rağmen bir şey yapamazsınız. Peki niçin o zaman yapmadık? Söylemem gerekiyorsa yapmamız lazımmış. Onların da itirazlarını o dönemde dile getirmesi lazımmış ama bizler o itirazı beklemeden açıkçası onlarla bir araya gelmemiz lazımmış. Şimdi geleceğiz.  Tren kaçmış değil.”

“Yanlış yapılmışsa yanlışta ısrar edemeyiz”

Yapılan imar değişikliğinin yeniden gözden geçirilebileceğini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, henüz geç olmadığının da altını çizerek, “Vatandaş burada, dışarıya gelmiş hoş gelmiş. Ben niye gelmişler demiyorum. Kendileri de dün beni de ziyaret ettiler. 5 mahallemizin muhtarı. Ben dün kendilerine de söyledim 75. Yıl, Atayurt,  İstiklal, Davultepe ve Cumhuriyet Mahalle Muhtarları ve bu konuda davaları açan avukat hanım; AK Parti Mezitli İlçe Başkan Yardımcısı. Biz kimsenin önünden kaçmıyoruz. Ben de kendilerine ‘O bölgeye gerekirse İlçe Belediye Başkanımızla beraber geliriz, ‘ortada bir yanlış varsa oturalım konuşalım, düzeltmemiz gereken bir şey varsa düzeltelim’ minvalinde bir konuşma yaptım. Kaldı ki şu anda 1/1000’lik plan geçen Ocak ayında burada onandı ama askı süreci yeni başlıyor.  30 günlük askı süreci var. İtirazlar olacaktır, mahkeme yolu açıktır, idarenin her türlü işlem ve eylemlerine zaten yargı yolu açıktır. Yanlış yapılmışsa ısrarla yanlışta devam edemeyiz, yanlışta ısrar edemeyiz. Vatandaşlarımıza da buradan duyuralım. Biz bunu tekrar bir gözden geçireceğiz. Belki farklı tekliflerle geleceğiz. Belki onlarla oturup konuşacağız. Bir süre sonra bu konuyu bir çözüme kavuşturacağız” dedi.

Mersin’de her ilçede sanayi alanlarına ihtiyaç olduğunu belirten Başkan Seçer, Toroslar ilçesinde sanayi alanı yapılabilmesi için uygun alan olduğunu ancak o alanın da konut alanı olarak işaretlendiğini ifade etti. Seçer, alanın Meclis’ten sanayi alanı olarak değiştirilebileceğini sözlerine ekleyerek, şunları söyledi:

“Bir taraftan tarım arazilerini korumamız lazım tartışmasız, her geçen yıl gıda, tarım önemli hale geliyor ama diğer taraftan küçük sanayi gibi hizmet alanı diyebileceğimiz alanların da ivedi olarak yapımını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Mersin’de sadece Mezitli’de değil Toroslar’da da ihtiyaç var. Akdeniz’de de var. Şimdi ben daha önce bir teklifle gelmiştim bunu resmileştirmedik. Benden sanayi yeri talep edildi. Birçok esnaf grubu bizden istiyor; mobilyacılar da, galericiler de, hurdacılar da istiyor. Ya da ‘Küçük Sanayi yapacağız’ diyorlar. Kamyoncular, nakliye lojistik yeri için istiyor. Herkesin bir talebi var ve ihtiyaç var Mersin’de buna. Bakın Toroslar İlçe Belediye Başkanımız da burada. Toroslar’da otogarın doğusunda, Şehir Hastanesi’nin kuzeyinde yaklaşık 2 bin dönüm alan var, 200 hektar. Orası konut alanı olarak işaretlenmiş. Mersin’in şu anda konut alanına ihtiyacı yok. Mersin’in iş sahaları açacak, istihdam sağlayacak alanlar yaratmaya ihtiyacı var. Buyurun teklifi getiriyorum Meclis’e; Mersin Şehir Hastanesi’nin kuzeyinde, Otogar’ın doğusunda kalan o bölgeyi gelin 1/1000’likten nasıl bunu jet hızıyla yaptık, onu da jet hızıyla yapalım sanayi alanına çevirelim, küçük sanayi çalışmalarını orada değerlendirelim. Orada bir tane bile dikili ağaç yok. Böyle tartışmalar da olmaz diye düşünüyorum.”

Katlı Kavşağa “Sevgi” adı verilmesine Cumhur İttifakı’ndan ret

Başkan Seçer, Okan Merzeci Bulvarı ile 20. Cadde kesişiminde 87 günde yapımı tamamlanan ve 8 Şubat Pazartesi günü trafiğe açılan katlı kavşağa “Sevgi” isminin verilmesi teklifini Meclis’e sundu. Seçer, “İdaremizin önerisi; günümüzde belki de çok değerli hale gelen ‘Sevgi Katlı Kavşağı’ olarak bu kavramı, sevgi kavramını, pandemi sürecinde dünyanın yaşadığı bu felakette belki de herkesin değerini bir değil bin kez htiği, insanların sevdiklerine kavuşamadığı, çocuklarına, torunlarına, eşlerine sarılamadığı, sevgisini ifade edemediği, duygularını ifade edemediği, rahatça iletişim kuramadığı bu dönemde sevgi isminin verilmesinin uygun olacağını düşündük. Ayrıca biz 2021 yılını da sevgi ve iyileşme yılı olarak değerlendirdik. Bütün hastalıkların ilacının, bütün sorunların çözüm ilacının sevgi olduğunu düşünerek bu ismi bu katlı kavşağa vermek istedik” dedi.

“Sevgi” ismi AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla reddedildi. Başkan Seçer, oylamadan çıkan sonuç üzerine şunları söyledi:

“Sizlere tabi teşekkür edemeyeceğim. Sevgi çok büyük bir kavram. Bunu anlamak lazım. Gerçekten bugün Meclisim adına utanç duydum, gerçekten bunu tüm samimiyetimle söylüyorum. Sizden bana onlarca sokak teklifi geliyor ve ben birçoğunu işleme koydum. Beldenizde, mahallenizde bu kim, kimdir diye sormadan bunu yaptım. Büyükşehir Belediye Başkanıyım, sevgi gibi değerli bir kavramı Meclis’in huzuruna getirdim ve bunu reddettiniz. Size teşekkür edemiyorum ama Mersin halkının da takdirine sunuyorum. Bu tarihe geçsin. İsimsiz bırakırız.”

Getirdiği teklifin reddedilmesine üzüldüğünü vurgulayan Seçer, “Ben siyaseti elbette biliyorum. Grup kararı mutlaka önemlidir ama yani bu kadar da olmaz. Ne grup kararından bahsediyorsunuz? Sizin kişisel iradeniz yok mu? Yani imar konusu, borçlanma konusu, şu konusu, bu konusu kabul görür ama lütfen yapmayın yani” dedi. Seçer, sevgi kavramının şu anki dönemle örtüştüğünü belirterek, “Burada biraz da bana karşı bir nezaket göstermeniz lazım. Bunu alıp şehit ismini vererek, bunu polemik meselesi yaparak, istismar yaparak yapmayın. Bu ucuz siyaset. Ben size çok net söylüyorum. Yani halk bunu görmüyor mu, bilmiyor mu? Nereden çıktı şimdi? Bir isim verdik olur ya da olmaz. Daha sonra teklif istiyorsanız getirirsiniz idareye. İdare uygun görürse komisyona sevk eder. Yoksa biz de isimsiz deriz. Bakın ne güzel söylediniz Forum Katlı Kavşağı diye yazılı bir evrak var mı? Yok. Biz de bundan sonra evrak olmadan ‘Sevgi Kavşağı’ deriz. Var mı bana bir engel? Benim için ‘Sevgi Kavşağı’. Yani bunun gerginlikle falan bir alakası yok. Çok üzüldüm. Bunu da söylüyorum, ifade ediyorum” dedi.

“Bir düşünceyi, amacı, eylemi şiddet ve cebir yoluyla yapmak terördür”

Başkan Seçer, 1 Şubat’ta Mersin Büyükşehir Belediyesi Taş Bina’ya yapılan saldırıyı da değerlendirirken, “Bir düşünceyi, bir amacı, bir eylemi şiddet ve cebir yoluyla, korku yayarak yapmak terördür, terör suçudur. Bunlar da teröristtir. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Taş Binası’na, encümen toplantısının yapıldığı salona bir yanıcı-patlayıcı madde atılmıştır. Toplantı olmaması, orada insanların olmaması can kaybını önlemiştir, bu sevindiricidir. Kısa sürede personelimiz olaya müdahale etmiş ve yangını söndürmüştür. Valiliğin talihsiz bir açıklaması olmuştur. Bu olayı hafifletmemelidir. Saldırıyı yapanın Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bir personel olduğu ve işten çıkarıldığı ifadesi zaman yitirilmeden jet hızıyla kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu yanlış bir ifadedir. Bu olayın ciddiyetini ortadan kaldıran, içeriğini hafifleten, içini boşaltan bir yanlış açıklama olmuştur” dedi.

“Bu şahıs eylemi gerçekleştirdiği an itibari ile Büyükşehir Belediyesi’nin çalışanıdır”

Saldırıyı gerçekleştiren kişinin işten çıkarılmadığının altını çizen Başkan Seçer, “2015 yılında Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne giriş yapan ve hakkında; adam yaralama, hırsızlık ve polise mukavemetten sabıkası bulunan bu şahıs, eylemi gerçekleştirdiği an itibari ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çalışanıdır. Ancak o an itibari ile görevli bulunduğu iş yerine devam etmediği için hakkında tutanak düzenlenmiş ve tarafına tebliğ edilmiş durumdadır. İşten çıkartılmamıştır. Bu durumu kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Bu durum önemli ve ciddidir. Biz bunun takipçisi olacağız” diye konuştu.

“Terfi istasyonlarına yapılan saldırıların da takipçisiyiz”

Taş Bina’ya yapılan saldırının ardından MESKİ’nin terfi birimlerine de saldırı yapıldığını ifade eden ve faillerinin henüz yakalanmadığını kaydeden Seçer, “MESKİ’nin terfi birimlerine saldırı olmuştur. Valiliğin bu açıklamasından mı acaba bazı odaklar cesaret almıştır? İnsanlara temiz içme suyu temin etme gayretinde olan MESKİ’nin bu terfi birimlerinin parası vatandaşın cebinden çıkan vergilerle ödenmektedir. Ancak yaptığımız girişimler sonucu bu işin üzerine gidilmesi gerektiği konusunda ciddiyetimizi de ortaya koymuşuzdur. Terfi istasyonlarına saldıranlar henüz yakalanmamıştır. Ancak belediyeye saldıran şahıs yakalanmış ve tutuklanmış, kendisine yardımcı olan şahıs adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Tekrar söylüyorum; Mersin Büyükşehir Belediyesi yönetimi olarak bu konunun takipçisiyiz. Ben de buradan kamuoyuna işin aslını duyurma gereği duydum” diye konuştu.

“Yasal olarak işten eleman çıkarılması mümkün değildir”

Meclis’te gündeme gelen işçi çıkarma iddialarına da yanıt veren Seçer, “Bazı düzeltmeler yapmak istiyorum, hatırlatmalar yapmak istiyorum. 7244 sayılı 17 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yasa ile işten çıkarmalar yasaklanmıştır. Yani bugün iddia edildiği gibi Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 17 Nisan 2020 tarihinden bu yana yasal olarak işten eleman çıkartması mümkün değildir. Bu söylemler kamuoyu açısından yanıltıcı ve maalesef işte böyle yapılan eylemlere de bir zemin hazırlayan açıklamalardır. Burada dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Benim dışımda Türkiye’de 1307 kurum buna müracaat ediyor”

Şu ana kadar kısa çalışma ödeneğine 1307 belediye iktisadi teşekkülün başvurduğunu ifade eden Seçer, “Yanlış bilmiyorsam Toroslar Belediyesi ve Akdeniz Belediyesi de bunun müracaatını yaptılar ve iş kodu nedeniyle reddedildi. Yani Toroslar Belediyesi’nin, Akdeniz Belediyesi’nin başvurusu doğru bir yaklaşımsa, yasal bir yaklaşımsa, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bu başvuru neden yasal olmuyor? Ahlaki olmuyor? Ya da sorun haline geliyor, gerçekten anlamak mümkün değil. Neticede eleştiriliyor. Benim dışımda Türkiye’de 1307 kurum buna müracaat ediyor. Kendi ilimde iki ilçe belediyesi buna müracaat ediyor ama Büyükşehir’in yaptığı bu girişim neden sizler tarafından eleştiriliyor? Bunu da gerçekten anlamış değilim” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.